popgroove

<br class=“spacer_”>

Veelgestelde vragen

Vanaf welke leeftijd kan ik op muziekles?

Met een stukje begeleiding van de ouders kan je op jonge leeftijd al muzieklessen volgen. Belangrijk voor de kinderen is dat ze stap voor stap steeds verder komen. We hanteren grofweg een leeftijdsgrens van 6 tot 80 jaar oud. Maar een hippe oma van 85 mag ook zeker op les komen!

Gratis proefles

Je kunt eenvoudig een gratis proefles aanvragen om te bespreken wat de mogelijkheden qua les zijn. Je kunt dit doen via het inschrijfformulier of bellen.

Zijn muzieklessen goedkoop?

In vergelijking met andere muziekscholen zijn de tarieven van PopGroove laag. Zeker als je beseft dat je als ZZPer Muziekdocent nog naast je lessen te maken hebt met lesvoorbereiding, huur, instrumenten, promotie, pensioen, belastingen en administratie.
Is je budget laag, dan zijn er in Nederlands instanties die kunnen bijspringen. Een voorbeeld hiervan is Stichting Leergeld en Jeugd Cultuurfonds. Door ondersteuning van deze fondsen hebben we reeds voor veel leerlingen muzieklessen mogelijk gemaakt!

Ik heb niet veel talent, maar ik vind muziek maken super leuk, kan ik wel meedoen?

We hebben als Popgroove de beschikking over veel oefenmateriaal. Zo kun je starten met eenvoudige popnummers, waardoor je de tijd hebt om rustig je draai te vinden. Als docenten hebben we veel geduld en vinden we de lessen vooral leuk als jij het leuk hebt.

Kan ik direct al spelen in een band, zonder ervaring?

Ja, we delen je in bij cursisten van hetzelfde niveau en vaak dezelfde leeftijd. Samen leer je en zet je stappen. Vind je het prettig om naast de bandcoaching ook ondersteuning te krijgen door een docent. Dit kan natuurlijk prima en is soms juist erg prettig! 

Er is zoveel materiaal op internet, heb ik wel een docent nodig?

Er zijn zoveel verschillende dingen die je kunt leren en er wordt ontzettend véél aangeboden. Als beginner zie je al snel door de bomen het bos niet meer. De meeste muzikanten die via internet leren zijn dan ook binnen een paar maanden alweer gestopt. Zonde! Een docent maakt met jou een plan en helpt je stap voor stap verder. Daarnaast motiveert een docent, geeft je tips en is soms een goede stok achter de deur!

Wat is het verschil tussen Individuele les en Bandles?

Gedurende het gehele seizoen kun je je opgeven voor individuele les. Tijdens deze lessen ga je wekelijks met de docent en jouw lesstof aan de slag. Je bepaalt zelf je snelheid, je liedjes en alle aandacht gaat naar jou. Onze kinderbands starten in september middels een opgave formulier die we uitdelen op de scholen. In een band kies je met elkaar de liedjes en verdeeld de docent zijn aandacht over alle bandleden.

Kan ik bij popschool Popgroove ook voor drumles terecht?

Ja! Je kunt bij onze docenten terecht voor gitaarles, pianoles, drumles, zangles en basles.

Hoe kom ik aan goed instrument?

Voor het maken van muziek heb je natuurlijk een goed instrument nodig. En daarnaast vaak nog handige accessoires zoals een tas, stemapparaatje, capo en dergelijke. Er zijn vele merken, kwaliteiten en prijzen op de markt. De docenten van Popgroove voorzien je graag van advies op maat. Een instrument dat past bij jouw niveau, speelstijl en budget.

Hoeveel tijd heb ik wekelijks nodig om te oefenen?

Als leidraad houden we bij Popgroove minimaal een uur oefenen per week aan. En liefst verdeeld over meerdere dagen zodat de lesstof ook echt blijft hangen. Op die manier zet je wekelijks een stap vooruit en blijft het leuk. 

Leer ik ooit barre-akkoorden spelen?

Barre-akkoorden zijn best zwaar om te spelen. Een tip is om je wijsvinger te draaien, zodat de zijkant (duimkant) op de snaren ligt. Hierdoor wordt de vinger platter en geef je meer ruimte aan je hand om de vingers op de juiste plek te zetten. Het blijft echter ook een verhaal van spierballen kweken. De aanhouder wint. 

Kan ik ook direct starten met een elektrische gitaar?

Bij Popgroove zijn we hier vrij in. Het hangt vooral van je eigen muziekvoorkeur af. Uiteindelijk is de beste beginners-gitaar de gitaar waarop je een lange tijd wilt spelen. Dus als je op een elektrische wilt beginnen en direct wilt oefenen op de powerakkoorden, ga gerust je gang. Elektrische gitaren hebben een dunnere hals en dunnere snaren die je makkelijker kunt indrukken. Een elektrische gitaar is wel minder handig voor liedjes rondom het kampvuur.

Wanneer krijg ik eindelijk eens eelt op m’n vingers?

Beginnende gitaristen hoor je regelmatig klagen over pijn aan de vingertoppen. Als je net begint met gitaarspelen en je hebt nog nooit eerder een snaar ingedrukt dan is die kans ook groot. De eerste paar weken voelen je vingertoppen gevoelig aan en ook de rest van je vingers moeten wennen aan die vreemde posities waarin je ze neerzet. Dit gevoel gaat snel voorbij. Wanneer je per dag 15 minuten gitaar speelt ontstaat er snel een laagje eelt op je vingertoppen. En dan je heb je er gedurende je hele speelleven profijt van!

Wat is het nut van noten leren lezen?

Als je noten kunt lezen dan is dit handig bij een carrière in de brede zin. Het is voor gitaristen geen noodzaak, helemaal niet in de popmuziek. Sommige van de beste gitaristen ter wereld kunnen geen noot lezen. John Ewbank is één van de beste componisten van Nederland, maar kan geen noten lezen!

Wat is notenschrift?

Het notenschrift is een manier waarop componisten aan muzikanten doorgeven hoe een muziekstuk gespeeld moet worden, zowel wat betreft toonhoogte als ritme. De muziek is geschreven op een notenbalk die bestaat uit lijnen. Een muzieknoot ziet eruit als een bolletje op de notenbalk. Dit bolletje kan gevuld zijn of een gat in het midden hebben. Er zijn muzieknoten zonder of met stok en er zijn noten met een vlaggetje. Al deze elementen bij elkaar geven aan hoe lang een bepaalde noot gespeeld met worden. 

Wat is tablatuur?

Tablatuur is een notatiesysteem speciaal voor gitaren dat de snaren en frets op een gitaartoets uitbeeldt. Elke noot correspondeert met een getal dat aangeeft welke snaar je op welke fret moet spelen. Een standaard tab bestaat uit 6 horizontale lijnen die de snaren voorstellen. De dunne E-snaar staat staat bovenaan, de dikke E-snaar staat onderaan. Op deze lijn staan getallen die de vingerposities op de hals aangeven. Wanneer je dus het cijfer 2 ziet op de A-snaar moet je de vijfde snaar op de tweede fret aanslaan. Als je tabs kunt lezen, speel je binnen de kortste tijd veel beroemde riffs en loopjes.

Hoe lang duurt het voordat ik het fatsoenlijk onder de knie heb?

Dat hangt een beetje van je definitie van fatsoenlijk af. Sommige dingen zijn snel aangeleerd zoals meespelen met de basisakkoorden in een liedje. De complexere stukken zoals gierende solo’s vergen wat meer oefening. Afhankelijk van je leer- en oefenvaardigheden speel je binnen 4 maanden je eerste riff en begin je binnen een jaar met je eerste toonladder.

Hoe gaat het verder als ik me aangemeld heb?

Je schrijft je in middels het inschrijfformulier, vervolgens nemen we vlot contact met je op. We kijken of we ergens een handig plekje voor je vrij hebben en plannen vrijblijvend een proefles.  De kinderbands van Kickstart beginnen meestal in september, hier ligt opgave iets lastiger ivm het groepsproces. Voor de individuele lessen kun je je het het hele jaar inschrijven.

Kan ik een keertje komen kijken naar een les?

Dat kan. Kom gerust een keer met een vriendje of vriendinnetje mee. Of neem je vader of moeder mee naar een proefles.

Het lijkt me wel leuk om in een band te spelen, maar optreden vind ik eng, hoe zit dat?

Natuurlijk is het spannend om op te treden, het hoort echter wel bij het spelen in een band. Tijdens bandcoaching wordt er daarom aandacht besteed aan je performance.

Voor overige vragen kunt u altijd contact met ons opnemen!

Docenten 7 groep

Gratis proefles

Vul het inschrijfformulier in en dan nemen we snel contact met je op voor een gratis en vrijblijvende proefles.

Vraag snel een gratis proefles aan >>